Verlies en rouw

Het gebeurt vaak dat je lichaam na een ingrijpend verlies in een soort overlevingsmodus schiet. Je leeft dan vooral ‘vanuit je hoofd’ terwijl je lijf er eigenlijk maar een beetje achteraan hobbelt. Soms heb je deze modus even nodig om overeind te blijven. Om in staat te zijn om ’s ochtends op te staan en de dag door te komen. Er zijn tenslotte zoveel dingen die moeten. Als je je daarop focust, dan móet je het wel volhouden. Voor jezelf, voor je gezin of voor iemand anders.

Als de spanning in je lichaam zo vanzelfsprekend is geworden dat je eigenlijk niet meer kunt ontspannen, dan kost dat veel energie en belemmert het je herstel.

Wil jij op sterkte komen na verlies of rouw?

Als je verliest wie je liefhebt, dan heeft dat een enorme impact. Je kunt rouwen vanwege de gevolgen van een ingrijpende gebeurtenis in je leven zoals het overlijden van een geliefde, maar ook over een verbroken relatie, ziekte of trauma. 

Leven met een gemis vergt veel van je en doet een beroep op je veerkracht. De lichamelijke gevolgen van verlies en rouw vertonen sterke gelijkenissen met die van trauma en PTSS. Bij de behandeling ervan verdient je lichaam dan ook de hoofdrol.

Copyright © 2024 geheel/d