Bedplassen

Niet durven logeren bij opa en oma of bij een vriendinnetje, omdat je ’s nachts nog wel eens een ongelukje hebt? Het overkomt meer kinderen dan je denkt. 

Tot en met het zesde levensjaar is het volstrekt normaal dat een kind nog niet alle nachten zindelijk is. In het geval van bedplassen kun je natuurlijk gebruikmaken van diverse hulpmiddelen, zoals een plaswekker. 

Naar mate het kind ouder wordt, kan het zich gaan schamen voor het bedplassen. Het kan situaties gaan vermijden, zoals bijvoorbeeld logeerpartijtjes. Als het bedplassen als een probleem wordt ervaren, dan is het zinvol om te kijken of er een lichamelijke oorzaak kan worden gevonden.

Lichamelijke oorzaken

Als een kind na het zesde jaar nog regelmatig in bed plast, dan kan dat het gevolg zijn van enkele nog actieve reflexen. In dat geval zal het bedplassen ophouden zodra deze reflexen naar de achtergrond zijn gebracht. 

Het aantal behandelingen dat hiervoor nodig is verschilt sterk. Er zijn kinderen die na één behandeling ‘s nachts zindelijk zijn, maar soms is het nodig om regelmatig terug te komen en thuis trouw oefeningen te doen.

Copyright © 2024 geheel/d