Hooggevoelig

Als je hooggevoelig bent, dan reageert jouw lichaam intens op prikkels van buitenaf. Geluiden, licht, beelden, geuren, temperatuur, aanrakingen en ook de sfeer om je heen komen bij jou veel sterker binnen dan bij de meeste mensen.

Hoewel hooggevoeligheid een prachtige eigenschap is, kan het erg vermoeiend voor je lichaam zijn om continu zo ‘aan’ te staan en al die prikkels te verwerken. Je hebt het gevoel dat je er helemaal op leegloopt. Je zit niet lekker in je vel.

Goed voor jezelf zorgen

Als je hooggevoelig bent, dan neem je meer informatie waar dan de meeste andere mensen. Ook verwerk je deze informatie dieper, grondiger en nauwkeuriger. Dit geldt voor alle zintuiglijke prikkels, waardoor je veel tijd en energie kwijt bent aan het registreren en verwerken van wat er om je heen gebeurt. 

De eigen grenzen kennen en bewaken is voor hooggevoelige mensen soms een uitdaging, omdat ze haarscherp aanvoelen wat een ander nodig heeft en zichzelf daarbij wel eens uit het oog verliezen. Ook het aarden – het met twee voeten stevig in de (Zeeuwse) klei staan – is iets dat soms aandacht nodig heeft. Hooggevoelige kinderen kunnen zó overspoeld raken door indrukken, dat ze moeten ontladen door middel van een boze of verdrietige bui.

Copyright © 2024 geheel/d