Motoriek

Bewegen is noodzakelijk voor je ontwikkeling. Dat begint al in de baarmoeder, waar het kindje de bewegingen ‘oefent’ die het straks nodig heeft tijdens de geboorte. Ook daarna blijft het oefenen met bewegen, zodat het op den duur leert kruipen, lopen, fietsen en noem maar op. 

Bewegen is echter niet alleen belangrijk voor je lichaam, het beïnvloedt ook je cognitieve en emotionele ontwikkeling. Niet voor niets is er steeds meer oog voor bewegen in de klas: daardoor gaat het beter met de kinderen.

Links en rechts

Idealiter bereikt een kindje een aantal mijlpalen voor het derde levensjaar. Het leert rollen, tijgeren, kruipen, zitten en lopen. Vooral bij het tijgeren en kruipen leert het kindje dat het twee lichaamshelften heeft en leert het deze beide te gebruiken doordat het de eigen middellijn kruist. Hierdoor gebruikt het ook beide hersenhelften en dat heeft het later weer nodig bij het lezen, schrijven, spellen en rekenen.

Als de samenwerking tussen de linker en de rechterkant van het lichaam niet optimaal is, dan kan dat dus invloed hebben op het gemak waarmee een kind bepaalde dingen aan kan leren.

Copyright © 2024 geheel/d