De R zit weer in de maand
De R zit weer in de maand! De scholen zijn begonnen en de herfst dient zich aan. We moeten weer in het ‘gareel’ van school of werk en er wordt van ons verwacht dat we adequaat en efficiënt van start gaan. Dat we ons kunnen concentreren en dat we ondertussen ook het overzicht behouden. We moeten plannen en zelfstandig werken, onthouden en organiseren.

De R zit weer in de maand! De scholen zijn begonnen en de herfst dient zich aan.

We moeten weer in het ‘gareel’ van school of werk en er wordt van ons verwacht dat we adequaat en efficiënt van start gaan. Dat we ons kunnen concentreren en dat we ondertussen ook het overzicht behouden. We moeten plannen en zelfstandig werken, onthouden en organiseren.

Deze (executieve) vaardigheden hebben we zowel op school als op ons werk nodig. In een omgeving die wordt gekenmerkt door héél veel – steeds meer – prikkels.

Het is na de vakantie best even omschakelen. Een nieuwe school of klas, nieuwe leerkrachten of klasgenoten, misschien zelfs een heel nieuwe omgeving. Maar ook als je weer volle kracht vooruit moet in je oude en vertrouwde setting kan het moeilijk zijn om de draad goed op te pakken. 

Hoe jouw september of die van je kind er ook uitziet, het omschakelen kost energie.

Wellicht wen je er makkelijk aan en zit je snel weer in je ritme.

Maar stel dat je na een week of wat merkt dat het toch niet lekker gaat, of dat het stress en misschien zelfs wel een beetje paniek veroorzaakt?

Dan zou het kunnen dat er primaire reflexen actief zijn die je parten spelen, waardoor je na de vakantie niet zo adequaat en geconcentreerd bent begonnen als je graag had gewild. Of merk je dat je kind worstelt met alle nieuwe indrukken en dat het moe en opstandig thuiskomt uit school?

Zie de R in deze maand gewoon eventjes aan. En blijft hij in de weg zitten, denk dan eens aan de R van Reflexintegratie 💛

Copyright © 2023 geheel/d