Als school voelt als een gevangenis
Het kan voor kinderen een behoorlijke uitdaging zijn om naar school te moeten gaan. Er wordt namelijk nogal wat van een kind verwacht op school: stilzitten, je aandacht ergens bij houden, dingen onthouden, eerst denken en dan pas doen, in een groepje samenwerken, enzovoort.

Het kan voor kinderen een behoorlijke uitdaging zijn om naar school te gaan.

Er wordt tenslotte nogal wat van een kind verwacht op school: stilzitten, je aandacht ergens bij houden, dingen onthouden, eerst denken en dan pas doen, in een groepje samenwerken, enzovoort.

Als een kind nog actieve reflexen heeft, dan kan een bepaalde aanraking, beweging of andere prikkel ertoe leiden dat het automatisch (reflexmatig) gaat bewegen, dus zonder dat het dat zelf wil. Het is dan bijvoorbeeld erg moeilijk om stil te zitten en je te concentreren. Dan kost school veel energie en ‘komt er niet uit wat erin zit’. Je kind komt moe of gefrustreerd uit school.

Je kind kan zich ‘anders’ voelen, of zelfs zó aan zichzelf gaan twijfelen, dat school een enorme belasting gaat vormen.

Buikpijn, hoofdpijn, boze of verdrietige buien kunnen een teken zijn dat je kind veel stress ervaart op school. Dan kun je ervan uitgaan dat er écht iets aan de hand is, want zo’n heftige reactie komt niet uit de lucht vallen.

Waar klasgenootjes ogenschijnlijk moeiteloos de schooldag doorkomen, zie je jouw kind worstelen met alles wat er wordt verwacht of met de prikkels die de hele dag bij hem of haar binnenkomen. Misschien spreekt de leerkracht zijn zorgen uit over de ontwikkeling van je kind of voel je zelf haarfijn aan dat het niet goed uit de verf komt.

Een kind is van nature leergierig. Als naar school gaan voor een kind niet leuk is, dan is daar een reden voor. Meestal is het vrij goed te achterhalen waar de 'schoen wringt'.

Wil je eens met me van gedachten wisselen over de ontwikkeling of het welbevinden van jouw kind? Neem dan gerust even contact met me op!

Copyright © 2024 geheel/d