Trauma

Als je een (levens)bedreigende situatie hebt meegemaakt en daar later nog steeds last van hebt, dan noemen we dat een trauma. Zowel slachtoffers, omstanders als hulpverleners die betrokken zijn geweest bij ernstige incidenten kunnen getraumatiseerd raken.

Je hoofd weet dat het gevaar achter de rug is, maar een beeld, geluid, geur, smaak of andere prikkel kan je opeens weer helemaal terugvoeren naar die ene gebeurtenis. En zonder dat je er iets aan kunt doen, reageert je lichaam dan precies zoals het toen deed. Dat is een heel akelige gewaarwording die kan leiden tot concentratieproblemen, paniekaanvallen en zelfs depressieve gevoelens.

PTSS

Soms ga je je anders gedragen om te voorkomen dat je wordt geconfronteerd met de heftige reacties die deze triggers bij je oproepen. Dan kan er sprake zijn van een PTSS, een Post Traumatische Stress Stoornis.

Bij een trauma of PTSS leidt een trigger niet tot een herinnering aan een gebeurtenis, maar brengt deze het fysieke gevoel dat je daarbij had terug naar boven. Met alle gevolgen van dien, want de gevoelens die je indertijd had waren zo overweldigend, dat je ze nog niet hebt kunnen verwerken.

Copyright © 2024 geheel/d