De Uitgebreide Ontspanningsbehandeling is gebaseerd op de inzichten van de tactiele integratie.

Deze behandeling lijkt erg op een massage, maar toch is het dat niet. Je houdt je kleren aan, het liefst makkelijk zittende kleding met lange mouwen en lange broekspijpen.

Gedurende anderhalf uur wordt je lichaam op een veilige en zachte manier zodanig aangeraakt, dat het tactiele systeem (de receptoren in je huid) als het ware wordt ‘gereset’. Dit zorgt voor ontspanning en voor de afvoer van stresshormonen.

Wat is tactiele integratie?

De huid is ons grootste ‘zintuig’ en zit vol met receptoren, die allemaal signalen doorgeven naar je hersenen. Samen met de informatie die door je andere zintuigen binnenkomt, krijgen je hersenen een compleet beeld van wat er om je heen gebeurt, en kunnen ze beoordelen of je veilig bent of niet.

Bij langdurige overbelasting (denk aan vermoeidheid of stress maar ook aan overbelasting door aandoeningen als whiplash, de gevolgen van een ongeluk, hypermobiliteit of fibromyalgie) kan deze prikkelverwerking verstoord raken.

Dan merk je bijvoorbeeld dat prikkels (geluid, geur, licht, maar ook aanrakingen en temperatuur) te heftig bij je binnenkomen omdat je ze niet meer goed kunt ‘filteren’. Daardoor schiet het lichaam sneller in een beschermingsreactie en worden er meer stresshormonen aangemaakt. Dan lukt het je niet meer goed om je te ontspannen en om je op één ding te focussen.

Wat doet de behandeling met mijn lichaam?

Tactiele integratie helpt om de verstoorde prikkelverwerking te herstellen. Door middel van de specifieke aanrakingen ontstaat er weer rust in je lijf, worden stresshormonen afgevoerd en verdwijnen je spanningsklachten. Ook verbetert je concentratie.

Daarnaast is de behandeling ook gewoon heerlijk ontspannend 💛

Copyright © 2024 geheel/d